Økning i andel fattige
Fra 2021 til 2022 økte andelen fattige i Nordland. 1 av 10 tilhører nå en husholdning med inntekt under lavinntektsgrensen. Denne økningen ser man både for befolkningen som helhet og for barn under 18 år. Omtrent 1 av 11 barn i Nordland lever i fattigdom. Det er store forskjeller mellom kommunene i andel fattige.
Tall for 2023 publiseres av Statistisk sentralbyrå i løpet av desember.
Mange har fattigdomsproblemer
Mange i Nordland rapporterer at de har fattigdomsproblemer knyttet til materielle og sosiale goder, og at de har problemer knyttet til økonomisk romslighet og betalingsvansker. Omtrent 2 av 10 rapporterer at de ikke har mulighet til å klare en uforutsett utgift. Mange har også tyngende forbrukslån.
Vil du vite mer?
Under temaet "Levekår" på Nordland i tall finner du statistikk om blant annet fattigdom, inntektsulikhet og boforhold etter inntektsgruppe:
Fattigdom Inntekt Boforhold
Illustrasjon: FN
Bærekraftsmål 1: Utrydde fattigdom
FN sier at det å bekjempe fattigdom er blant de mest akutte globale problemene i dag. I tillegg er det avgjørende for å oppnå alle FNs 17 bærekraftsmål.
Se lenke nederst på siden for mer informasjon om dette bærekraftsmålet.
Hvordan måler vi fattigdom i Norge?
Å beregne andelen personer med lavinntekt er en av flere indikatorer for å måle relativ fattigdom. Lavinntektsgrensene beregnes som en gitt andel av median inntekt etter skatt per forbruksenhet i hele befolkingen, ved å bruke EUs eller OECDs metode for å beregne inntekt etter skatt per forbruksenhet. Personene i en husholdning med inntekt under denne grensen, har det man kaller lavinntekt. Inntekten justeres etter husholdningstype, altså hvor mange som bor sammen. Hvor lavinntektsgrensen går varierer ut fra hvilken type husholdning man bor i.
For tallene som er oppgitt i denne artikkelen er lavinntekt definert som inntekt under 60 prosent av medianinntekten, etter skatt og justert etter størrelsen på familien.
Se lenke nederst på siden for mer informasjon om måling av fattigdom.