Produksjon av mat i Nordland
I Nordland fylke er landbruk en sentral og viktig næring som bidrar til matproduksjon, bosetting og ivaretakelse av kulturlandskapet. Matvareproduksjon i Nordland bidrar med en betydelig del av verdiskapningen og sysselsettingen i fylket.
Antall gårdsbruk har gått betydelig ned de siste tiårene. Per 1. mars 2025 var det 1458 gårdsbruk med husdyr i Nordland. I løpet av de siste 10 årene har vi hatt en nedgang på 22,6 prosent i antall gårdsbruk. Selv om antall gårdsbruk har gått ned, har antall husdyr per gårdsbruk gått opp.
I Nordland er det innenfor landbruk produksjon av melk og kjøtt som bidrar mest til matvareproduksjonen. Det er også litt korn og grønnsaksproduksjon, men disse bidrar i mindre grad.
Produksjon av melk
Per 1. mars 2025 var det 406 gårdsbruk med melkekyr i Nordland. Disse gårdsbrukene hadde totalt 14 100 melkekyr. Det betyr at hvert gårdsbruk har gjennomsnittlig nesten 35 dyr hver. Hver ku produserer i gjennomsnitt 8000 kg melk per år, noe som betyr at det produseres ca. 113 000 tonn melk i året i Nordland fylke.
Melka som produseres finner man igjen i butikkene i form av mange ulike produkter, melk, yoghurt, ost, smør og andre melkeprodukter:
Produksjon av kjøtt
Nordland er et viktig fylke for kjøttproduksjon. Det produseres drøyt 14 000 tonn kjøtt i året. Det er i hovedsak svin, storfe og sauekjøtt som produseres i Nordland, men produksjon av svinekjøtt gir den største andelen med totalt nesten 6800 tonn.
Storfekjøtt ligger rett bak med drøyt 5700 tonn i 2024, mens sauekjøtt ligger på nesten 1700 tonn.
Antall vinterfora sau lå i mange år på rundt 95 000 dyr i Nordland, men har siden 2017 hatt en stor nedgang i antall. Per 1. mars i 2025 var det registrert bare 72 300 dyr. Tross nedgang er også her gårdsbrukene blitt større med flere dyr.
Ammeku er den eneste produksjonstypen som har hatt økning i antall produsenter i fylket etter 2000, og bidrar derfor stort til kjøttproduksjon av storfekjøtt i Nordland.
Verdens matvaredag
Verdens matvaredag markeres den 16. oktober hvert år for å skape oppmerksomhet rundt behovet for å skaffe tilstrekkelig og næringsrik mat til alle. Dagen ble etablert av FNs organisasjon for mat og landbruk og er knyttet til FNs bærekraftsmål nr. 2, som arbeider for å utrydde sult og fremme bærekraftig landbruk innen 2030.
Her finner du mer statistikk som omhandler landbruk og produksjon i Nordland