OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Verdens matvaredag markeres 16. oktober

Matvareproduksjon i Nordland er viktig for alle.  Visste du at ei melkeku produserer 8000 kg melk i gjennomsnitt per år? og at det ble produsert drøyt 14 000 tonn kjøtt til menneskemat i Nordland i 2024? Selv om antall gårdsbruk har gått betydelig ned de siste tiårene, produseres det likevel betydelige mengder mat som alle er avhengig av. 

Produksjon av mat i Nordland

I Nordland fylke er landbruk en sentral og viktig næring som bidrar til matproduksjon, bosetting og ivaretakelse av kulturlandskapet.  Matvareproduksjon i Nordland bidrar med en betydelig del av verdiskapningen og sysselsettingen i fylket. 

Antall gårdsbruk har gått betydelig ned de siste tiårene. Per 1. mars 2025 var det 1458 gårdsbruk med husdyr i Nordland. I løpet av de siste 10 årene har vi hatt en nedgang på 22,6 prosent i antall gårdsbruk. Selv om antall gårdsbruk har gått ned, har antall husdyr per gårdsbruk gått opp. 

I Nordland er det innenfor landbruk produksjon av melk og kjøtt som bidrar mest til matvareproduksjonen. Det er også litt korn og grønnsaksproduksjon, men disse bidrar i mindre grad.

Produksjon av melk

Per 1. mars 2025 var det 406 gårdsbruk med melkekyr i Nordland. Disse gårdsbrukene hadde totalt 14 100 melkekyr. Det betyr at hvert gårdsbruk har gjennomsnittlig nesten 35 dyr hver.  Hver ku produserer i gjennomsnitt 8000 kg melk per år, noe som betyr at det produseres ca. 113 000 tonn melk i året i Nordland fylke.

Melka som produseres finner man igjen i butikkene i form av mange ulike produkter,  melk, yoghurt, ost, smør og andre melkeprodukter: 

Produksjon av kjøtt

Nordland er et viktig fylke for kjøttproduksjon. Det produseres drøyt 14 000 tonn kjøtt i året. Det er i hovedsak svin, storfe og sauekjøtt som produseres i Nordland, men produksjon av svinekjøtt  gir den største andelen med totalt nesten 6800 tonn.

Storfekjøtt ligger rett bak med drøyt 5700 tonn i 2024, mens sauekjøtt ligger på nesten 1700 tonn.

Antall vinterfora sau lå i mange år på rundt 95 000 dyr i Nordland, men har siden 2017 hatt en stor nedgang i antall. Per 1. mars i 2025 var det registrert bare 72 300 dyr. Tross nedgang er også her gårdsbrukene blitt større med flere dyr. 

Ammeku er den eneste produksjonstypen som har hatt økning i antall produsenter i fylket etter 2000, og bidrar derfor stort til kjøttproduksjon av storfekjøtt i Nordland. 

Verdens matvaredag

Verdens matvaredag markeres den 16. oktober hvert år for å skape oppmerksomhet rundt behovet for å skaffe tilstrekkelig og næringsrik mat til alle. Dagen ble etablert av FNs organisasjon for mat og landbruk og er knyttet til FNs bærekraftsmål nr. 2, som arbeider for å utrydde sult og fremme bærekraftig landbruk innen 2030.

Her finner du mer statistikk som omhandler landbruk og produksjon i Nordland