OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Vi trenger å høre til

Bilde av logo, verdensdagen for psykisk helse - Klikk for stort bilde

Verdensdagen for psykisk helse markeres 10. oktober hvert år. I Norge er Verdensdagen en nasjonal befolkningskampanje om psykisk folkehelse, og blir markert mellom uke 39-42 hvert år. Målet er å øke kunnskap, forståelse og åpenhet om hva som styrker og svekker den psykisk helsa, og mobilisere til tiltak for den psykiske folkehelsa.

Psykisk helse blant voksne i Nordland

I Nordland i 2022 rapporterte omtrent 1 av 3 voksne over 16 år at hadde høy grad av tilfredshet med sin psykiske helse (Livskvalitetsundersøkelsen, Statistisk sentralbyrå). Andelen som var fornøyd med egen psykiske helse gikk ned i årene 2020-2022, noe som kan ha sammenheng med at dette var år preget av koronapandemi og restriksjoner i samfunnet. 8 av 10 rapporterer at de har overvekt av positive følelser, mens 2 av 10 har overvekt av negative følelser.

8 % av befolkningen i Nordland over 16 år rapporterte i 2019 at de har vært deprimert siste 12 måneder (Levekårsundersøkelsen, Statistisk sentralbyrå). Flere kvinner enn menn rapporterer om psykiske helseplager, og psykiske helseplager ser ut til å være mer utbredt i 2019 sammenliknet med 2015.

Resultatene fra Livskvalitetsundersøkelsen for 2023 vil publiseres av Statistisk sentralbyrå 16. november. Dato for publisering av resultater om helsetilstand fra Levekårsundersøkelsen 2023 er foreløpig ikke gjort tilgjengelig. 

Fylkeshelseundersøkelsen i Nordland som ble gjennomført i 2020 kartla blant annet forhold ved psykisk helse, nærmiljøet og sosial støtte. Fra denne undersøkelsen finnes det tall på kommunenivå for de fleste kommunene i Nordland. 

Her finner du statistikk om psykisk helse på Nordland i tall:  

Egenvurdert helse  Livskvalitet  Fylkeshelseundersøkelsen i Nordland

Psykisk helse blant barn og unge

Ungdata-undersøkelsen er gjennomført flere ganger i Nordland. I 2022 svarte omtrent 1 av 4 på ungdomstrinnet og i videregående skole at de er ganske eller veldig mye plaget av ensomhet. Flere jenter enn gutter rapporterer at de er ensomme. 

Ungdata ble i 2022 gjennomført blant elever i videregående skole, på ungdomstrinnet og på mellomtrinnet (5.-7. trinn). Undersøkelsen kartlegger en lang rekke forhold som har betydning for barn og unges trivsel, livskvalitet og helse. På nettsiden til Ungdata kan du laste ned fylkesrapportene fra disse undersøkelsene. I tillegg finner du rapporter med kommuneresultater fra Ungdata-undersøkelsen.

Ungdata - Rapporter fra Nordland 

#lagplass - Verdensdagen for psykisk helse 2023

I 2022 gikk Verdensdagen for psykisk helse inn i en ny treårig strategiperiode. De inviterte da til felles innsats mot ensomhet og utenforskap, som er sentrale utfordringer for den psykiske folkehelsa. I fjor oppfordret Verdensdagen til å skape flere møteplasser, mens fokus i år er å jobbe for å gjøre våre viktigste møteplasser mer inkluderende slik at de bidrar til å redusere avstanden mellom folk. 

Les mer om årets tema for Verdensdagen

På nettsiden til Verdensdagen for psykisk helse finner du mer informasjon. Der finner du også en stor bank med gratis materiell og ressurser. 

Besøk verdensdagen.no