OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Stadig flere av Nordlands befolkning sliter økonomisk

Tall fra Levekårsundersøkelsen 2023 viser en økning i økonomiske vansker.  Av de 235 nordlendingene som ble spurt, svarte 44 personer, eller 22,7 prosent over 16 år, at de ikke kunne klare en uforutsett utgift på 20 000 kroner uten å ta opp lån eller selge gjenstander. Dette er en økning fra 16,8 % i 2022. 

Året 2023 var preget av økt rente- og prisnivå. Levekårsundersøkelsen viser at andelen som oppgir å ikke ha råd til materielle og sosiale goder har økt de siste årene, og det samme gjelder andelen med betalingsproblemer. I Nordland ses en økning på andel personer over 16 år som opplyser at de har minst ett betalingsproblem fra 1,8 % i 2022 til 9,4 % i 2023. Sammenlignet med de øvrige fylkene, ligger Nordland fylke på topp. Landsgjennomsnittet ligger på 7,6 %.

Materielle goder

Materielle goder handler om å ha råd til ulike goder, bil, bytte ut utslitte møbler, gå til tannlege, råd til å holde boligen passe varm og råd til å spise kjøtt og fisk annenhver dag. 

20,8 % av de spurte i Nordland opplyser at de mangler minst ett materielt gode. Siden 2021 Har dette tallet steget fra 12,9 %. Også her ligger Nordland fylke over landsgjennomsnittet.

Sosiale goder

Sosiale goder handler blant annet om å ha råd til en ukes ferie årlig, delta i regelmessige fritidsaktiviteter og ha råd til å spise og drikke ute på restaurant en gang i måneden. I tillegg kan det være å ha råd til å bruke litt penger på seg selv ukentlig. 

I Nordland opplyser 12,3 % at de mangler minst ett sosialt gode. Dette er også økning fra året før. Nordland fylke ligger omtrent på landsgjennomsnittet for denne variabelen.

Økonomisk romslighet og betalingsvansker

6,8 % av de spurte i Nordland opplyser om at det er vanskelig eller svært vanskelig å få endene til å møtes. Selv om Nordland fylke ligger godt an sammenlignet med andre fylker, er det likevel en betydelig økning fra de to foregående årene.

I rapporten under får du mer detaljert statistikk om temaet. Tallene i rapporten er basert på levekårsundersøkelsen utført i 2023. Det var 235 nordlendinger som besvarte undersøkelsen.

 

 

Her finner du mer statistikk som handler om fattigdomsproblematikk