Sult og matsikkerhet i FNs bærekraftsmål
Bærekraftsmål 2 har som mål å «utrydde sult, oppnå matsikkerhet, bedre ernæring og fremme bærekraftig landbruk»
FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) ble stiftet 16. oktober 1945. Verdens matvaredag markeres derfor på denne datoen hvert år. Dagen feires i mer enn 150 land, noe som gjør Verdens matvaredag til en av de mest markerte FN-dagene.
Matvareproduksjon i Nordland
Jordbruksareal i drift har over tid vært synkende. Det meste av jordbruksarealet er fulldyrka jord og eng, og lite areal brukes til dyrking av korn og grønnsaker. De siste 5 årene har mer enn 2000 dekar med dyrka eller dyrkbar jord i Nordland blitt omdisponert til andre formål enn landbruk. Mest jord omdisponeres til næringsformål, samferdsel og boligbygging.
Det har over tid vært en nedgang i antall jordbruksbedrifter og i dyreholdet. Samtidig har antall husdyr per jordbruksbedrift økt, så jordbruksbedriftene med husdyr har blitt større. Antall jordbruksbedrifter med økologisk drift økte fram til 2010, men har etter dette vært synkende. Økologisk jordbruksareal utgjør mindre enn 5 % av totalt jordbruksareal i drift.
Her finner du mer statistikk om landbruk og matvareproduksjon i landbruket:
Landbruk og matproduksjon
Bærekraftsmål 2 - Utrydde sult
Matvareproduksjonen i Nordland kan bidra til bærekraftig utvikling
Landbruket er ei viktig næring i Nordland. Den er viktig for matproduksjon, men også som basis for verdiskaping, bosetting og sysselsetting. Landbruket er også med å forme kulturlandskapet i hele fylket.
Her finner du mer informasjon om landbruk i Nordland:
Landbruk - Nordland fylkeskommune