OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Helse for alle - Tid for handling

Den 12. desember markeres FNs internasjonale dag for universelle helsetjenester. FN understreker at mennesker med god helse er grunnlaget for robuste samfunn og økonomier, og at universelle helsetjenester står sentralt i arbeidet med å oppnå bærekraftsmålene. 

Velferdsstaten gir oss god tilgang til helsetjenester av høy kvalitet

Velferdsstaten søker å sikre like muligheter og lik tilgang til blant annet helsetjenester. Alle som bor i Norge har rett til nødvendige helse- og omsorgstjenester. Noen helsetjenester, som innleggelse på sykehus, er gratis, mens man må betale egenandel for mange andre tjenester. Frikortordningen, ulike støtteordninger og refusjoner bidrar til å redusere den økonomiske belastningen for de som har behov for helsetjenester. 

Tilgang til helsetjenester i Nordland

Antall avtalte legeårsverk i kommunehelsetjenesten per innbygger i Nordland har økt de siste årene. Nordland er blant fylkene med høyest antall avtalte legeårsverk per innbygger.  Antall avtalte årsverk i helsestasjons- og skolehelsetjenesten følger samme utviklingstrend. Nordland er fylket med høyest antall avtalte årsverk per innbygger. 

Innenfor områdene psykisk helsearbeid og rusarbeid finner vi at Nordland er et fylket som har lavest dekning av psykologer i den kommunale helse- og omsorgstjenesten. Samtidig er Nordland blant fylkene med høyest antall årsverk per innbygger når det gjelder psykiatriske sykepleiere og personer med videreutdanning i psykisk helsearbeid eller rusarbeid. 

Det er store forskjeller mellom kommunene i avtalte årsverk i den kommunale helse- og omsorgstjenesten. KOSTRA-rapporteringen for 2022 viste at 39 kommuner i Nordland har jordmor (via ansettelse, samarbeid eller kjøp), 30 kommuner har tilbud om helsestasjon for ungdom, og 20 kommuner har egen frisklivssentral. 

Besøk hos fastlegen

I 2022 var det 28 prosent av befolkningen i Nordland som hadde null konsultasjoner hos fastlegen. 21 prosent hadde 5 eller flere konsultasjoner, og andelen med mange konsultasjoner har økt de siste årene, både blant menn og kvinner. Kvinner går hyppigere til fastlegen enn menn. 

Flere tall om helsetjenester i Nordland

Under temaet “Helse og livskvalitet” kan du finne mer informasjon om tilgang til helsetjenester i Nordland, blant annet tall om kjøretid og avstand til akuttmottak og fødested. 

Nordland i tall - helsetjenester