OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

3. desember - Internasjonal dag for funksjonshemmede

Dagen markeres for å understreke funksjonshemmedes rett til å delta i alle deler av samfunnet, både politisk, sosialt, økonomisk og kulturelt. Rundt 15 prosent av verdens befolkning lever med en form for funksjonshemming. Dette gjør personer med nedsatt funksjonsevne til verdens klart største minoritet. Den internasjonale dagen for funksjonshemmede markeres for å bevisstgjøre verden om situasjonen for mennesker med nedsatt funksjonsevne og stimulere til tiltak som kan gi like muligheter til alle mennesker – uansett funksjonsevne.

Funksjonshemmede møter hindringer

Funksjonshemmede har generelt dårligere helse, lavere utdanning, færre økonomiske muligheter og høyere fattigdom enn mennesker uten funksjonshemninger. Dette skyldes i stor grad mangel på tilgjengelige tjenester og tilrettelegging, og de mange hindringene de møter i hverdagen.

Av hinder finner vi de som er knyttet til det fysiske miljøet, eller de som er et resultat av lovgivning eller politikk, eller fra samfunnsholdninger eller diskriminering.

  • Over én milliard mennesker lever med en form for funksjonshemming. Det vil si at 1 av 7 mennesker i verden har en funksjonsnedsettelse.
  • 80 prosent av funksjonshemmede bor i utviklingsland.
  • 50 prosent av funksjonshemmende har ikke råd til helsetjenester. 
  • Funksjonshemmede barn har nesten fire ganger større sannsynlighet for å oppleve vold enn ikke-funksjonshemmede barn.

Bærekraftsmålene

FNs bærekraftsmål er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. Et av hovedprinsippene i bærekraftsmålene er at ingen skal utelates (Leaving no one behind). 

Funksjonshemninger står sentralt i mange av målene og er spesifikt nevnt i flere av delmålene.

Bærekraftsmål 3 - God helse og livskvalitet: Handler om å sikre god helse og livskvalitet.  

Bærekraftsmål 4 - God utdanning: Handler om å sikre inkluderende, rettferdig og god utdanning og fremme muligheter for livslang læring for alle.

Her finner du statistikk som omhandler bærekraftsmål 3 og 4 for Nordland

Bærekraftsmål 8 - Anstendig arbeid og økonomisk vekst: Handler om å oppnå full og produktiv sysselsetting og anstendig arbeid for alle kvinner og menn, deriblant ungdom og personer med nedsatt funksjonsevne.

Bærekraftsmål 10 - Mindre ulikhet: Dette bærekraftsmålet handler om å sikre myndiggjøring og fremme sosial, økonomisk og politisk inkludering av alle, inkludert personer med nedsatt funksjonsevne.

Bærekraftsmål 11 - Bærekraftige byer og lokalsamfunn: Dette er et mål som arbeider for å gjøre byer og lokalsamfunn inkluderende, trygge, robuste og bærekraftige. Delmålene retter seg spesielt mot universell utforming av byrom og transportsystemer.

Her finner du statistikk som omhandler bærekraftsmålene 8, 10 og 11 for Nordland.